VÅRA MATERIAL

VÅRA MATERIAL

Läder

Lädret vi använder i Italien och Indien är certifierat av LWC (Leather Working Group). Det läder som används för att tillverka våra läderprodukter är kohudar som är en “restprodukt" eller "biprodukt" från köttindustrin. 

Trots att koläder kan betraktas som en biprodukt från nötköttsgårdar, är vi fullt medvetna om att boskapsindustrin fortfarande bär på en tung last av globala utsläpp av växthusgaser. Dessutom kräver bearbetningen av äkta läder vanligtvis stora mängder vatten (i genomsnitt 60L för 1 hud) vilket sätter stora krav på vattenhanteringen på garverierna. 

Hur jobbar vi på Get the Gallop för att förbättra?

För det första är alla våra läderprodukter som vi gör i tex. Indien gjorda med vegetabiliskt garvat läder eller kromfritt läder. På så sätt undviker vi att tunga kemikalier som annars används under garvningen kommer ut i vattnet. Våra producenter renar vattnet som används i garvningsprocessen kontinuerligt och det återanvänds i en sluten slinga.

För det andra har vi flyttat stor del av vår produktion till Italien där det är hårda lagar och regler för hantering av vatten under läderproduktion/garvning. Vi har nu ett nära samarbete med en tillverkare i Italien som är certifierad enligt Institute of Quality Certification for the Leather Sector i Italien med höga miljökrav. Vi planerar också vår produktion på ett sätt som minimerar läderavfall och använder överblivet läder för att producera våra innerväskor och läderaccessoarer.

Lädret vi använder är europeiskt läder och nästa steg är att få full transparens och spårbarhet, ner till gården lädret kommer ifrån!

Vi tittar också på sätt att kompensera för de koldioxidutsläpp som släpps längs vägen

Varför inte använda veganskt läder? Tja, veganskt läder är inte helt miljövänligt och är fortfarande starkt beroende av fossila bränslen (de flesta alternativen är plastbaserade/olja) vilket gör att de ej heller är biologiskt nedbrytbara. Vi följer kontinuerligt utvecklingen av bättre läderalternativ och kommer att göra förändringen när det finns ett som också uppfyller våra krav på kvalitet och hållbarhet.

 

Ull

Ull, supermaterialet! Naturligt, biologiskt nedbrytbart och förnybart genom design. Ull har tvättats, vävts och burits sedan människor började bära kläder! Idag finns det cirka 500 olika fårraser* som betar runt om i världen för att odla olika sorters ull. Alla våra ullprodukter är gjorda av 100 % ekologisk lammull av Klippan Yllefabrik i Riga, som hämtar sina råfibrer från Sverige, Europa och Nya Zeeland. Denna ekologiska märkning innebär att uppfödning av fåren har skett med naturlig mat och att användningen av antibiotika och bekämpningsmedel har varit strikt reglerad. Dessutom har gårdarna certifierat att de följer Wool Integrity ProgrammeTM, utformat för att säkerställa överensstämmelse med de fem friheterna för djurens välfärd:

  1. Frihet från törst, hunger och undernäring
  2. Frihet från obehag
  3. Frihet från smärta, skada eller sjukdom
  4. Frihet från nöd
  5. Frihet att uttrycka normalt beteende

För att lära dig hur du tar hand om dina ullartiklar, besök vår CARE-sida. Eftersom våra varor är gjorda av 100 % ull kan de enkelt återanvändas eller återvinnas. Hör av dig om du vill bli av med ditt ullplagg, vi tar gärna tillbaka det och återanvänder det.

*källa: www.iwto.org

 

Bomull

Bomull är den mest tillverkade naturfibern i världen och den är helt biologiskt nedbrytbar. Trots sina "naturliga" egenskaper kräver odlingen av konventionella bomullsplantager stora mängder vatten, bekämpningsmedel och gödningsmedel, vilket bidrar till utarmningen av markens näringsämnen, föroreningar av vatten och blir ett hot mot hela det omgivande ekosystemet. Det är därför alla våra bomullsplagg enbart är gjorda av GOTS-certifierad ekologisk bomull, vilket garanterar en rättvis och hållbar produktion längs leverantörskedjan. För mer information om standarden, besök https://global-standard.org/the-standard/gots-key-features/organic-fibres 

Vi är dock medvetna om att ekologisk bomull inte heller är utan sina miljökostnader. I det här skedet inser vi att det är svårt att köpa miljömässigt och socialt hållbar bomull, vilket innebär att den kanske borde ersättas med en annan fiber för vissa av våra varor, vilket är något vi ständigt letar hållbara alternativ för.

 

Återvunnen polyester

Polyester är ett syntetiskt material som härrör från råolja och vanligtvis tillverkas av dimetylterftalat (DMT) och etylenglykol (EG), med andra ord... plast! Eftersom plast är så billigt är efterfrågan på polyester enorm och har resulterat i dramatiska miljökonsekvenser. Dessutom tappar föremål gjorda av polyester (jungfrulig eller återvunnen) stora mängder mikroplast. Men det som är bra är att polyester är (nästan) oändligt återvinningsbart! Vilket betyder att i den bästa av världar kan allt plastskräp som ligger i våra floder, stränder och skogar förvandlas till din favoritridjacka eller hästtäcken! Vi är långt ifrån den verkligheten, men poängen är att även om polyester har använts flitigt på ett snabbt sätt, kan den anses vara ett ”långsamt material” på grund av dess hållbara och återvinningsbara egenskaper.

Vi vill i största möjliga mån alltid använda återvunnen polyester, som är certifierad av Global Recycling Standard. För att ytterligare minska mikroplastavfallet av ditt plagg, se vår CARE-sida hur du kan tvätta fleece och minska mikroplaster i våra vatten. 

 

Viskos

Viskos är ett växtbaserat material som erhålls efter att trämassan lösts upp med hjälp av natriumhydroxid och koldisulfid. Processen att tillverka viskos är extremt giftig för arbetare och släpper ut en stor del av kemikalier i luften och vattendragen, vilket resulterar i fruktansvärda miljö- och hälsokonsekvenser.

Även om vissa av våra nuvarande artiklar innehåller en liten andel viskos, arbetar vi ständigt mot att helt fasa ut viskos från våra produkter i framtiden.

 

Sojavax (doftljus)

Ljuset är handgjort av naturligt, miljövänligt sojavax. Doftoljan som används är av hög kvalitet och består till 50 % av eterisk olja och till 50 % av parfymolja.

Om sojaljus: Våra sojaljus är giftfria och miljövänliga, de är gjorda av oljan från sojabönor, en förnyelsebar och nedbrytbar gröda. Ljusen brinner med en ren, klar låga och sotar inte. Brinntiden är längre än hos traditionella ljus, bland annat då sojaljus brinner vid en lägre temperatur.

 

Skötselråd

Vårt mål är att se till att alla våra plagg är slitstarka och lättskötta så att de håller sig borta från avfallsströmmar så länge som möjligt, men när produkten är i dina händer är det bara du som kan påverka vad som händer! Ge produkten all den kärlek och stolthet den förtjänar så att du kan behålla den för evigt. Bara genom att använda produkten 3 gånger mer än vad du vanligtvis skulle gjort, minskar du faktiskt dess koldioxidavtryck med 65 %!* Läs våra skötselråd för olika material och produkter här. 

*(källa: Mistra Future Fashion)

 

Några tips:

  1. Följ den gyllene regeln för tvätt: så lite och så skonsamt som möjligt!
  2. För att minska utsläppet av mikroplast i vattnet, tvätta dina syntetiska kläder i en specifik tvättfilterpåse eller lägg till ett mikroplastfilter i din tvättmaskin. Tvätta bara fulla maskiner och undvik inställningar för ömtåliga material (dessa inställningar använder mer vatten vilket orsakar mer avfall)
  3. Vilket tvättmedel ska du använda? Försök att hitta ett tvättmedel som inte innehåller ftalater, fosfater eller andra icke biologiskt nedbrytbara ytaktiva ämnen. Din hud, och miljön, kommer att tacka dig (du kan också kolla in dessa coola tvättnötter!)
  4. För ull och kashmir: lufta dem utomhus för att bli av med lukt. För mindre fläckar, handtvätta försiktigt i kallt vatten. Ull och cashmere är som magiska självrengörande material direkt från moder natur!
  5. Reparation: Att kunna laga dina saker är en ovärderlig färdighet som gör att du kan behålla dina produkter mycket längre (speciellt om du är ägare till en häst som behöver ett nytt täcke varje år!). Om du behöver hjälp, vänligen kontakta oss, vi hjälper gärna till!
  6. Slutet: när du känner att din Get the Gallop-produkt är utsliten och inte kan användas längre, släng den inte, skriv till oss så tar vi den gärna emot den för att ge den ett andra liv eller återvinna den! Du kan även lämna in den till en second hand-butik eller till en välgörenhetsorganisation.